Agfa kondigde vandaag aan dat het op 1 januari 2024 als ondersteunend lid toetreedt tot de Hydrogen Council, een wereldwijd initiatief dat vooraanstaande ondernemingen samenbrengt met een gemeenschappelijke visie om de transitie naar schone waterstofenergie te helpen bevorderen.

Agfa zet zich in om de omschakeling naar hernieuwbare energie te bevorderen. De onderneming doet dit onder meer door middel van haar bekroonde ZIRFON-membranen. Deze membranen worden gebruikt in het hart van alkalische waterelektrolysesystemen om groene waterstof te produceren voor industriële processen, energieopslag, brandstof, verwarming of ammoniakproductie. ZIRFON is klaar om een centrale rol te spelen in het economisch haalbaar maken van grootschalige groene waterstofproductie, wat in de toekomst zal leiden tot een vermindering van de wereldwijde CO2-uitstoot.

“Koolstofarme waterstof is essentieel om de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit te bereiken. Bij Agfa zetten we ons in om van groene waterstof een industriële realiteit te maken. Initiatieven zoals de Hydrogen Council spelen een belangrijke rol in het verbinden van de verschillende spelers in de waardeketen,” zei Agfa’s CEO Pascal Juéry.

Meer over ZIRFON
Groene waterstof wordt geproduceerd via waterelektrolyse, een proces dat CO2-vrije elektriciteit gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof, die vervolgens gescheiden worden gehouden door een membraan. Agfa’s ZIRFON-membranen zijn de meest rendabele technologie voor de productie van groene waterstof. Ze bieden een uitzonderlijke productiviteit – vier keer hoger dan conventionele membranen – en een uitstekende duurzaamheid, wat de efficiëntie en betrouwbaarheid van elektrolytische systemen verbetert en het onderhoud beperkt.

Wereldwijd gebruiken al meer dan 100 ondernemingen ZIRFON-membranen voor grootschalige waterstofprojecten. Om aan de groeiende vraag te voldoen, breidt Agfa zijn productiecapaciteit uit. Wanneer de nieuwe industriële eenheid in Mortsel (België) klaar is, zal ze membranen kunnen produceren goed voor 20 GW/jaar aan elektrolyse. Dat is genoeg om jaarlijks 15 miljoen ton CO2-uitstoot te voorkomen.

Over Agfa
De Agfa-Gevaert Groep is een toonaangevende onderneming op het vlak van beeldvormingstechnologie en IT-systemen met meer dan 150 jaar ervaring. De Groep bestaat uit drie divisies: Radiology Solutions, HealthCare IT en Digital Print & Chemicals. Ze ontwikkelen, produceren en verkopen analoge en digitale systemen voor de gezondheidszorgsector, voor specifieke industriële toepassingen en voor de drukindustrie. In 2022 realiseerde de Groep (inclusief de divisie Offset Solutions) een omzet van 1.857 miljoen euro.

Over de Hydrogen Council
De Hydrogen Council is een wereldwijd, door CEO’s geleid initiatief dat toonaangevende bedrijven samenbrengt met een gezamenlijke visie en langetermijnambitie om met waterstof de overgang naar schone energie te bevorderen.

De Council gebruikt zijn wereldwijde invloed om samenwerking tussen overheden, industriële spelers en investeerders te bevorderen. Hij biedt ondersteuning bij het versnellen van de toepassing van waterstofoplossingen over de hele wereld. De Hydrogen Council fungeert ook als een zakelijke marktplaats. Hij verenigt een gevarieerde groep van meer dan 140 ondernemingen uit meer dan 20 landen uit de hele waterstofwaardeketen, waaronder grote multinationals, innovatieve KMO’s en investeerders.

De Hydrogen Council fungeert ook als een bron voor veiligheidsnormen en een gesprekspartner voor de investeerdersgemeenschap, terwijl hij mogelijkheden identificeert voor het bepleiten van regelgeving in belangrijke regio’s.

Bezoek voor meer informatie www.hydrogencouncil.com

Contact:
Viviane Dictus
Director Corporate Communications
tel. +32 0 3 444 7124

e-mail: viviane.dictus@agfa.com