·         Goede prestatie van de voornaamste groeimotoren, tenietgedaan door lagere hardcopy-omzet

·         Recurrente EBITDA van 39 miljoen euro

·         Nettowinst van 8 miljoen euro

·         Verdere toename van de nettocashpositie tot 37 miljoen euro

Mortsel (België), 9 mei 2017 – Agfa-Gevaert publiceerde vandaag zijn resultaten voor het eerste kwartaal van 2017.

“Na een sterk vierde kwartaal in 2016 overschaduwde de impact van voorraadaanpassingen voor Agfa HealthCare’s hardcopy-producten enigszins de goede prestaties van zijn IT-business. Op basis van de goede inkjet-omzet en de verbeterende trend voor de drukplaatvolumes, verbeterde de omzettrend van Agfa Graphics in vergelijking met de voorgaande kwartalen. Voor de Groep herhalen we onze doelstelling om de omzetdaling te beperken en om op middellange termijn terug aan te knopen met omzetgroei. Gemiddeld zou de recurrente EBITDA de komende jaren dichtbij 10% van de omzet gehouden moeten worden. We hebben een aantal omzetprojecten geïnitieerd, gericht op het afremmen van de achteruitgang van de traditionele activiteiten en op het stimuleren van het succes van onze groeimotoren,” zei Christian Reinaudo, President en CEO van de Agfa-Gevaert Groep.

Agfa-Gevaert Groep – eerste kwartaal 2017

in miljoen euro Q1 2016 Q1 2017 evolutie
Omzet 603 588 -2,5%
Brutowinst (*) 195 193 -1,0%
% van de omzet 32,3% 32,8%
Recurrente EBITDA (*) 48 39 -18,8%
% van de omzet 8,0% 6,6%
Recurrente EBIT(*) 34 26 -23,5%
% van de omzet 5,6% 4,4%
Resultaat uit bedrijfsactiviteiten 30 23 -23,3%
Resultaat over de periode 10 8 -20,0%
Nettokasstromen uit bedrijfsactiviteiten 39 35 -10,3%

(*) voor reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten

Ondanks de sterke impact van de voorraadaanpassingen voor Agfa HealthCare’s hardcopy-producten, daalde de omzet van de Agfa-Gevaert Groep met slechts 2,5% tot 588 miljoen euro. De voornaamste groeimotoren van de drie businessgroepen presteerden goed. In de businessgroep Agfa Graphics begon de volumetrend voor drukplaten te verbeteren.

Ondanks de lagere omzet bleef de brutowinst van de Groep nagenoeg stabiel op 193 miljoen euro. De brutowinstmarge verbeterde tot 32,8% van de omzet.

Als percentage van de omzet kwamen de verkoop- en algemene beheerskosten uit op 21,9%.

De O&O-kosten bedroegen 38 miljoen euro, of 6,5% van de omzet.

De recurrente EBITDA (de som van Graphics, HealthCare, Specialty Products en het niet-toegewezen deel) bedroeg 6,6% van de omzet, tegenover 8,0% in het eerste kwartaal van 2016. De recurrente EBIT kwam uit op 4,4% van de omzet, tegenover 5,6% in het voorgaande jaar.

De reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten kwamen uit op een kost van
3 miljoen euro, tegenover een kost van 4 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016.

De nettofinancieringskosten stegen van 8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016 tot 12 miljoen euro.

De belastingkosten bedroegen 3 miljoen euro, tegenover 12 miljoen euro vorig jaar.

Als gevolg van de bovenvermelde elementen boekte de Agfa-Gevaert Groep een nettowinst van 8 miljoen euro.

Balans en kasstroom

  • Aan het eind van het eerste kwartaal van 2017 bedroegen de totale activa 2.438 miljoen euro, tegenover 2.352 miljoen euro eind 2016.
  • De voorraden bedroegen 531 miljoen euro (115 dagen), tegenover 528 miljoen euro (106 dagen) in het eerste kwartaal van 2016. De handelsvorderingen
    (min de uitgestelde omzet en vooruitbetalingen) bedroegen 324 miljoen euro (50 dagen), tegenover 349 miljoen euro (52 dagen) in het eerste kwartaal van 2016. De handelsschulden kwamen uit op 260 miljoen euro (56 dagen), tegenover 242 miljoen euro (49 dagen).
  • De nettocashpositie verbeterde verder tot 37 miljoen euro, tegenover 18 miljoen euro eind 2016.
  • De nettokasstromen uit bedrijfsactiviteiten bedroegen 35 miljoen euro.

Agfa Graphics – eerste kwartaal van 2017

in miljoen euro Q1 2016 Q1 2017 evolutie
Omzet 307 300 -2,3%
Recurrente EBITDA (*) 24,7 19,9 -19,4%
% van de omzet 8,0% 6,6%
Recurrente EBIT(*) 18,0 13,7 -23,9%
% van de omzet 5,9% 4,6%

(*) voor reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten

De omzettrend van Agfa Graphics verbeterde aanzienlijk tegenover de voorgaande kwartalen. Het inkjetsegment boekte een stevige omzetgroei. Het gamma grootformaatprinters presteerde goed. Bovenop banners en andere grootformaattoepassingen, gebruiken klanten Agfa Graphics’ inkjetapparatuur steeds meer voor industriële toepassingen, zoals decoratie, vloertegels,…

Ook de inktvolumes namen aanzienlijk toe. In het drukvoorbereidingssegment begon de volumetrend voor drukplaten te verbeteren, vooral onder impuls van de duurzame chemievrije oplossingen.

Dankzij structurele efficiëntiemaatregelen verbeterde de brutowinstmarge van 29,0% van de omzet in het eerste kwartaal van vorig jaar tot 30,0%. De recurrente EBITDA bedroeg 19,9 miljoen euro (6,6% van de omzet) tegenover 24,7 miljoen euro (8,0% van de omzet) in het eerste kwartaal van vorig jaar. De recurrente EBIT bedroeg 13,7 miljoen euro (4,6% van de omzet), tegenover 18,0 miljoen euro (5,9% van de omzet).

Op het vlak van inkjet introduceerde Agfa Graphics de Jeti Ceres RTR3200 LED, een roll-to-roll-printer met UV LED-droogtechnologie. De printer combineert hoge productiesnelheden met toonaangevende beeldkwaliteit en lage inktconsumptie. Meteen na de lancering werd een van de eerste Jeti Ceres-printers verkocht aan Nuevo Grupo Visual in Mexico.

Voorts stelde Agfa Graphics Asanti 3.0 voor, de nieuwe versie van zijn geautomatiseerde productiehub en workflow-systeem voor drukkers van borden en displays. De nieuwe versie biedt gebruikers nieuwe functionaliteiten, meer integratiemogelijkheden en bijkomende automatiseringsopties.

Zowel in Europa als in China werden belangrijke inktcontracten getekend.

Op het vlak van drukvoorbereiding werd een uitgebreid, voor verscheidene jaren geldend contract getekend met Newsprinters, de krantenafdeling van News UK. Agfa Graphics zal drie drukkerijen van de groep voorzien van nieuwe Computer-to-Plate-apparatuur en een uitgebreid Arkitex-workflowsysteem, inclusief op de cloud gebaseerde tools. Het contract houdt ook de levering in van chemievrije drukplaten van het type N95-VCF.

Andere opvallende contracten werden getekend met onder meer D.C. Thomson, Newbury Weekly News (beiden in het VK); Cipola, Grupo Jauense (beiden in Brazilië); Diario de Cd. Juarez, Metro Comunicaciones (beiden in Mexico); Cia Graphic (Frankrijk).

Agfa HealthCare – eerste kwartaal van 2017

in miljoen euro Q1 2016 Q1 2017 evolutie
Omzet 254 239 -5,9%
Recurrente EBITDA (*) 22,5 16,3 -27,6%
% van de omzet 8,9% 6,8%
Recurrente EBIT(*) 16,1 10,1 -37,3%
% van de omzet 6,3% 4,2%

(*) voor reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten

De omzetdaling van Agfa HealthCare was vooral toe te schrijven aan de hardcopy-producten en klassieke röntgenproducten van het Imaging-segment. Na een sterk vierde kwartaal in 2016 werd de hardcopy-business beïnvloed door voorraadaanpassingen op het niveau van de distributeurs in de opkomende markten in het algemeen en in China in het bijzonder. De omzet van het IT-segment bleef groeien, vooral dankzij de sterke prestatie van het HealthCare Information Solutions-gamma. Op het vlak van Imaging IT Solutions bleef het orderboek voor het Enterprise Imaging-platform gestaag groeien, wat toekomstige omzetgroei garandeert.

 De brutowinstmarge van de businessgroep bleef nagenoeg stabiel op 38,1% van de omzet. De recurrente EBITDA bedroeg 16,3 miljoen euro (6,8% van de omzet), tegenover 22,5 miljoen euro (8,9% van de omzet) in het eerste kwartaal van 2016. De recurrente EBIT kwam uit op 10,1 miljoen euro (4,2% van de omzet), tegenover 16,1 miljoen euro (6,3% van de omzet) in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Op het vlak van Imaging introduceerde Agfa HealthCare tijdens het ECR 2017-evenement met succes zijn nieuwe veelzijdige DR 800-röntgenkamer op de Europese markt. De nieuwe röntgenkamer is inzetbaar voor radiografie, fluoroscopie en voor geavanceerde klinische toepassingen.

Op het vlak van Imaging IT Solutions beloonde de onderzoeksfirma KLAS Agfa HealthCare’s XERO Viewer met een Category Leader Award in de categorie Universal Image Viewer. Volgens een recent KLAS-rapport is Agfa HealthCare één van de twee leveranciers die snelle en betrouwbare viewers aanbieden en die hun oplossingen voortdurend verbeteren. In een ander rapport zei KLAS dat klanten van Agfa HealthCare steeds tevredener zijn over het Enterprise Imaging-platform van de businessgroep.

In maart kondigde Agfa HealthCare op de American College of Cardiologists’ ACC.17-expo de introductie aan van een nieuwe versie van zijn Enterprise Imaging for Cardiology-platform. Door de klanten aangebrachte verbeteringen zijn onder meer nieuwe gestructureerde rapporteringsmodules voor congenitale echocardiologie en nucleaire cardiologie. Enterprise Imaging for Cardiology is een belangrijk onderdeel van het Enterprise Imaging-platform.

In het eerste kwartaal bleef Agfa HealthCare’s uitgebreide Enterprise Imaging-platform zorgorganisaties over de hele wereld overtuigen. Zo zal het Greenville Health System het platform installeren om zijn centra in het noordelijke deel van South Carolina (USA) naadloos met elkaar te verbinden. In het VK tekende Agfa HealthCare een nieuwe overeenkomst met de Ipswich Hospital NHS Trust voor de overschakeling op het geïntegreerde Enterprise Imaging for Radiology-platform. Deze beslissing helpt de Trust om zijn klinische doelstellingen en zijn integratiedoelstellingen te halen.

Op het vlak van Integrated Care werd Agfa HealthCare’s gezondheidszorg-beheerplatform geselecteerd ter ondersteuning van het gezamenlijke radiotherapieproject van de Saolta University Health Care Group en het Altnagelvin Hospital (onderdeel van de Western Health and Social Care Trust). Dit grensoverschrijdende project zal patiënten uit County Donegal (Ierland) toegang geven tot de radiotherapiediensten van het nabijgelegen Altnagelvin Hospital in Derry (Noord-Ierland).

Op het vlak van HealthCare Information Solutions kondigde Agfa HealthCare aan dat slechts drie jaar na de ondertekening van het contract 16 ziekenhuizen van de Duitse Asklepios Kliniken Verwaltungsgesellschaft mbH de omschakeling naar het Hospital Information System ORBIS van de businessgroep gemaakt hebben. In totaal maken nu 42 Asklepios-ziekenhuizen gebruik van ORBIS.

Agfa HealthCare bevestigde zijn toonaangevende positie in de Duitstalige landen van Europa door de ondertekening van verscheidene nieuwe ORBIS-contracten. Zo zal SRH Kliniken ORBIS installeren in haar drie nieuwe ziekenhuisvestigingen in Sigmaringen, Pfullingen en Bad Saulgau.

Agfa Specialty Products – eerste kwartaal van 2017

in miljoen euro Q1 2016 Q1 2017 evolutie
Omzet 42 49 16,7%
Recurrente EBITDA (*) 2,0 3,5 75,0%
% van de omzet 4,8% 7,1%
Recurrente EBIT(*) 1,1 2,6 136,4%
% van de omzet 2,6% 5,3%

(*) voor reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten

De omzet van Agfa Specialty Products steeg tot 49 miljoen euro. Zowel de toekomstgerichte activiteiten (vooral Security, Synaps Synthetic Paper en Orgacon Electronic Materials) als een aantal klassieke filmproducten presteerden goed.

De recurrente EBITDA van de businessgroep kwam uit op 3,5 miljoen euro (7,1% van de omzet). De recurrente EBIT verbeterde tot 2,6 miljoen euro (5,3% van de omzet).

Einde bericht

Verklaring van de verantwoordelijke personen

Deze verklaring vloeit voort uit de nieuwe Europese transparantieregelgeving zoals opgelegd door het Belgische Koninklijk Besluit van 14 november 2007, dat van kracht is sinds 2008.

“De Raad van Bestuur en het Directiecomité van Agfa-Gevaert NV, vertegenwoordigd door de heren Julien De Wilde, Voorzitter van de Raad van Bestuur, Christian Reinaudo, President en CEO, en Kris Hoornaert, CFO, verklaren hierbij gezamenlijk dat, voor zover hen bekend, de tussentijdse geconsolideerde financiële staten opgenomen in het verslag en gebaseerd op de relevante boekhoudkundige normen, in alle wezenlijke opzichten de financiële situatie en resultaten van Agfa-Gevaert NV, inclusief haar geconsolideerde dochtermaatschappijen, correct weergeven. Naar ons weten bevat het tussentijds verslag alle informatie die in een dergelijk verslag moet worden opgenomen en laat het geen wezenlijke feiten waarvan de melding is vereist onvermeld.”

Verklaring m.b.t. risico

Deze verklaring vloeit voort uit de nieuwe Europese transparantieregelgeving zoals opgelegd door het Belgische Koninklijk Besluit van 14 november 2007, dat van kracht is sinds 2008.

“Zoals elke onderneming wordt Agfa geconfronteerd – maar niet uitsluitend – met een aantal markt- en concurrentierisico’s of meer specifieke risico’s in verband met grondstofkosten, productaansprakelijkheid, milieuzaken, intellectuele eigendom of juridische geschillen.”

De belangrijkste gegevens in verband met risicobeheer vindt u in het jaarverslag dat beschikbaar is op www.agfa.com.

Klik hier voor de financiële overzichtstabellen.

Voor meer informatie:

Viviane Dictus
Director Corporate Communication
Septestraat 27
2640 Mortsel – Belgium
T +32 (0) 3 444 7124
E viviane.dictus@agfa.com

Johan Jacobs
Corporate Press Relations Manager
T +32 (0)3/444. 8015
E johan.jacobs@agfa.com

Het volledige persbericht en de financiële informatie zijn tevens beschikbaar op de website van de onderneming: www.agfa.com