Agfa HealthCare en Assistance Publique – Hôpitaux de Paris breiden samenwerking uit binnen project rond ORBIS-zorginformatiesysteem

Press Release / Mortsel, België / 2nd May 2016


  • Verlenging van het contract met vier jaar zal toelaten om de stapsgewijze implementatie van het klinisch informatiesysteem te voltooien.

• De implementatie van ORBIS in elk van de 39 ziekenhuizen van Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP) geldt als een van de meest ambitieuze installaties van zorginformatiesystemen in Europa.

• Met ORBIS zullen alle ziekenhuizen van AP-HP een geïntegreerd elektronisch patiëntendossier delen.

• De ORBIS-modules bieden een antwoord op de noden van de ziekenhuizen op gebied van o.a. klinisch informatiemanagement, beheer van medicatie, afspraken, verpleegkundige zorg, medische beeldvorming, chirurgie, spoedeisende hulp, …

Agfa HealthCare kondigt vandaag aan dat het lopende zevenjarige contract met Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP), waarbinnen ORBIS* al is uitgerold in meer dan de helft van de AP-HP-ziekenhuizen, is verlengd met nog eens vier jaar. Dit werd vastgelegd in een serviceovereenkomst die ondertekend is op 21 maart 2016. Het project, dat de uitrol betreft van ruim 20 administratieve, klinische en managementmodules van ORBIS in elk van de 39 ziekenhuizen van de AP-HP-groep en dat afgerond zal zijn in 2020, wordt beschouwd als een van de meest ambitieuze installaties op gebied van zorginformatiesystemen in Europa.

Het leidende ziekenhuisbrede informatiesysteem in Europa: ORBIS

De ziekenhuizen van AP-HP nemen jaarlijks ruim een miljoen patiënten op; er zijn vijf miljoen poliklinische patiënten en een miljoen bezoeken aan de spoedgevallendienst. De groep heeft een capaciteit van bijna 21.000 bedden in de regio Parijs – Ile de France, en nog eens drie locaties buiten deze regio. AP-HP streeft ernaar om het beheer van de patiënten en de geleverde zorg continu te verbeteren en heeft daartoe in 2008 besloten om ORBIS – het leidende ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) / klinisch informatiesysteem van Agfa HealthCare – te implementeren teneinde één enkel patiëntendossier te creëren voor alle locaties.

ORBIS beheert en monitort alle patiëntgerichte processen: medische, verpleegkundige, administratieve en bedrijfsmatige. Dit komt de zorg voor de patiënt ten goede en geeft alle gemachtigde zorgverstrekkers – verpleegkundigen, technische en medische medewerkers – volledige toegang tot de medische voorgeschiedenis van de patiënt, inclusief alle beelden en data, wat een snellere en efficiëntere diagnose en behandeling toelaat.

Dankzij de modulaire architectuur van ORBIS is het mogelijk om het systeem in eigen tempo te implementeren, zonder de normale werking van het ziekenhuis te verstoren. Vandaag zijn er al tal van gebruikers in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk die dagelijks werken met ORBIS.

Toegang tot het patiëntendossier: altijd en overal

Het ORBIS-project bij AP-HP startte in 2010, met de uitrol in het pilotziekenhuis Ambroise Paré, en vervolgens in het Bicêtre-ziekenhuis. In allebei de ziekenhuizen maakt nu ruim 90% van de klinische afdelingen gebruik van ORBIS en zijn er verschillende modules geïnstalleerd. In het derde pilotziekenhuis, Tenon, is ORBIS nu al in werking op meer dan 70% van de afdelingen. Inmiddels zijn er nog meer AP-HP-ziekenhuizen gestart met de implementatie: tegen 2017, moeten alle 39 ziekenhuizen de patiëntidentificatiemodule van ORBIS geïnstalleerd hebben, en zullen de overige modules stap voor stap worden uitgerold. Eind 2020 zal het project voltooid zijn.

“We zijn uiterst tevreden dat we onze samenwerking met AP-HP kunnen verderzetten en de uitrol van het ORBIS-project kunnen afwerken,” zegt Emmanuel Mougeotte, Vice President Global Services van Agfa HealthCare. “Met ORBIS zullen alle 39 ziekenhuizen van de AP-HP-groep werken met een gemeenschappelijk kader – met een geconsolideerde patiëntidentificatie en een gedeeld elektronisch patiëntendossier. Dit zal zorgen voor een grotere efficiëntie en een betere samenwerking.”

“In de ziekenhuizen met ORBIS zijn onze gebruikers tevreden dat ze altijd en overal toegang hebben tot het patiëntendossier; ook geven ze aan tevreden te zijn met het betere beheer van de patiënt en de toegenomen samenwerking onder de medewerkers,” stelt Amélie Verdier, CEO van AP-HP. “Met deze contractuitbreiding zullen de werknemers en zorgprofessionals in alle ziekenhuizen binnen het project kunnen genieten van deze voordelen. Dat zal ons helpen om een uitstekende zorg te leveren aan de patiënten op alle locaties.”

*ORBIS is niet beschikbaar in de V.S. en Canada


Viviane Dictus
Director Corporate Communication
Tel nr.: +32 (0) 3 444 7124
Fax nr.: +32 (0) 3 444 4485
viviane.dictus@agfa.com


Johan Jacobs
Corporate Press Relations Manager
Tel nr.: +32 (0) 3 444 8015
Fax nr.: +32 (0) 3 444 4485
johan.jacobs@agfa.com

2016-05-02T14:00:00+00:00